BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS È

Thursday, 27 February 2014

Saat-saat terakhirku ! :)

Winter 5

 Kombanwa ! Wahhh.. Lama dah tak tulis entri. Sangat-sangat lama. Hari ni tiba-tiba terasa nak tulis sedikit entri yang berkaitan dengan Saat-saat terakhir di Pejabat Kesihatan Daerah Perak Tengah. Bahh.. Macam lagu ST 12 dah.. Haha

                                     ''...ini lah saat terakhirku melihat kamu 
                                 jatuh air mataku menangis pilu 
                                           hanya mampu ucapkan selamat jalan kasih ..''



Emm.. Banyak sangat kenangan kat PKDPT. Macam-macam perasa ade. Bitter. Tasteless. Sweet and Sour pun ade. Dah macam main masak-masak dah. Almaklum la, sejak berpraktikal ni dah jadi Chef tanpa sijil. Hahaha. Semua memory ni mungkin certain akan DELETE dari kepala saya ni. Maybe ade yang masih tersimpan. Orang lain rase mungkin sekejap je masa berlalu. Tapi orang tu bukan saya la. Hehe. 

Saya rasa sangaaatttt lama nak tunggu abis praktikal ni. Biasa la musim WINTER memang mengambil masa yang lama. Tengok posting entri pun baru Winter yang ke-5. Haha. Yela "banyak' yang indah berlaku dalam musim winter ni. \(^.^)/.  Hahaha. So far, sepanjang praktikal ni memang banyak sangattt perkara, pengalaman, senario and so on yang saya belajar. Betul la kata orang...'' Pengalaman itu tidak boleh dibeli..'' 

Hopefully, ni adalah musim yang takkan dilupakan. Almaklum, ramai orang suka musim ni. Musim yang sangat panjang dan menyeronokkan sebab orang dapat spend time dengan family masing-masing. Orang kat sini je yang masih diperantauan. But, its okay. Untuk musim winter yang berbaki ni hopefully dapat menikmati hari-hari yang 'indah' kan. Hehe. Buat masa ni saya just nak fokus kat Final Year Project saya atau bahasa ringkas dia FYP. Walaupun takde mood utk FYP ni saya cuba gak untuk increase kan mooad saya. Hahaha. 

Lastly, doakan saya untuk usaha-usaha terakhir saya di final sem ini okay. Saya nak bagi credits skit dekat insan-insan yang banyak ,membantu saya selama 3 tahun diploma ini. Credits to : Mr Chua as my cordinator, Mr Rajan as my supervisor, Mr Veeramohan as my preceptor, all  lecturers. IK's, PKA's especially en Zaharizal yang dulu duk di meja sebelah saya +  jadi pendengar masalah + pemberi nasihat + rakan chatting di FB's chatbox walaupun duk meja sebelah je dan en Mus yang tak habis-habis dengan guraun dia pasal hantaran bagai, PRA's especially En Razan yang suka sangat mengacau orang and mintak coklat la, MHC's Crews and all my friend from HS113's group.. Hahaha. Thanks buat semua. Gomen for all my mistakes. Semoga kalian berada di bawah naugan Pencipta. In Shaa Allah.

For all my credits to ALL OF YOU:



My practical's members in PKDPT.

Lawatan ke kilang makanan bersam pelajar Masterskill.
 Other practical's members.

Selepas aktiviti Ovitrap bersama En Kamil, our PKD's staff.

Candid jap boleh ? Hehe. Teman IKs pergi cari vase.

Oho ! Saya bukan minah bunga. Beli saje2 di Ipoh during
MBI attachment. :D

Bergambar bersama En Ubai sempena TB contact tracing.

Bergambar bersama anak-anak staff masa training futsal.

Kenangan bersama classmate, housemate and roomate waktu Gaia Night.

Candid di dalam kereta. Peace !

 My housmate in Seri Iskandar rented house.

My housemate in UiTMPP during 3rd sem.

Haaa... nila orangnya! Suka sgt mintak coklat. En Radzan. =D

MHC's Crew wedding. Abang Aisar bersama isteri.

Haaa.. ni budak wanted!. Suka sgt cari pasal dengan 
saya waktu kerja photostat di MHC.

     Kenangan di Resort Pasir Salak bersama IKs. Kak jue,
En Hafiz dan En Shahrul.

Bersarapan pagi bersama mereka.
Orang bujang punya citer je okey ! :D

Ni pulak abg saya (sebaya). Aizat namanya. Dia ni lelaki handsome
yg cool saya penah jumpa. Nak tau ape yg coolnya ?
Dia ni tak suka control macho and suka tido merata-rata di PKD.
Tapi dia ni suka sgt sebok pasal owg and suka mintak makanan.
Sebab tula saya panggil ni lelaki 'COOL'.


Kami. Kami. Kami. Control ayu. Biasala ramai mamat hensem
                                          UitmSI sempena program PROSIS.

Salah seorang IK perempuan di PKD. Kak Yati. =D

Ha, nila PKD kami. Yang sebelah kiri. Dr Ariza Abdul Rahman.

Candid bersama IK Sharul a.k.a Enam Merah.

Members Forever Alone saya di UitmPP. Erin dan Acap.
 Sepatutnya kami berempat. Mane tah lg sorang. Busy sgt.
                                                     Cik Nna Sakina.

 
   Nila En Rajan. My supervisor di PLA. Seorang yang sgt caring.
I will remember you.



Monday, 23 September 2013

Kantoi sudah !


WINTER 04
       Assalamualaikum...Anhyeong !   Grrr...sejuknya diluar...salji dah tebal 3 inci diluar rumah..awak semua macam mane sihat ? Hopefully semua sihat la ye ! Saya pon hampir2 nak demam sebab tak tahan cuaca sekarang. nak tunggu musim bunga lambat lagi.. hehehe . Musim ke 4 ni saya just nak berikan awak relax je dengan cerita yang sangat santai dan memberi sedikit sebanyak tauladan...Jom awak !

Suatu hari…seorang suami baru pulang dari meeting (sbnr nyr dating)…dan melihat isterinya menangis teresak2…
Suami : Nape ni yang?
Isteri : Sudahla bang..lepaskan saje saya ni!!
Suami : Eh..nape awak ckp camtu lak??
Isteri : Saya tahu..awak ade jumpe pompuan laen kan?
Suami : Eh…apa awak ckp ni?? (terkejut sbb bini mcm dah tau perkara sebenar)
Isteri : Sudahla bang..sume nye da tebukti…ade pompuan yg jwb tepon mase sy call awak…dah byk kali..
Suami : Eerr..aaa…ba..baik la..abg mengaku..abg ade pompuan len..tp..ape yg pompuan tu ckp kt awak?
Isteri : Huh..nyampah…mentang2 sy x tau omputeh…tp sy ade hafal ape yg dier ckp..
Suami : Dier ckp ape?
Isteri : Dier ckp..”The number u have call..cannot be reached at this momment..please try again”……asal sy tepon je..dier ckp camtu…da x reti ckp mende len agaknyer..pompuan camtu pon awak nak?
Suami : …….(dlm hati) alamak…nyesal pula ngaku tadi…

     Macam mane awak ? Okey ? Hahaha. Tula saya dah kata semalam jangan contact lagi perempuan tu. Contact saya takpela jugak. Macam isteri awak tak kenal saya !.hehe. Tula awak lain kali papehal cakap je kat isteri awak tu macam ni...' ' Ling2 abang nak tambah lagi sorang boleh ? ''  Konfem isteri awak bagi punya..Haha..Saya harap awak dapatla serba sedikit pengajaran dari alkisah dekat atas ni..Nak buat or nak  ckp sesuatu kene fikir betul2kan..hehe. So, yang penting jangan abaikan tanggungjawab awak ye! Assalamualaikum.

# Awak jaga diri ye..sekarang ni bila2 mase je boleh demam kesejukan ! Take care. O : S

You've fallen for me !!

WINTER 03

                                          Everything about us started coincidentally
                                    At first i didn't know that this was going to be love
                                         But to think that this was actually love
                                   When you look at me
                                        You keep on smiling without you noticing
                                   and before you even realized
                                        You started to fall for me.

     Pada musim winter ke tiga nie banyak jugak aktiviti yang dilakukan di pejabat kesihatan saya. Setiap hari busy. Bukan busy dengan apa pon, busy dengan exam finalsem, busy dengan report yang berlambak ! x_x
Adatla bila blaja nie. Mana nak lekang dengan keje yg berlambak.  Dah macam berlangkas dah. Berlangkas pon tak macam tu. Haha. Erm baru student belum jadi permanent staff lagi.. Macam-macam kan. Yang penting semoga Allah mempermudahkan segalanya.

     Okey ! Meh proceed dengan topik hari nie. Macam mane awak ? Dah baca lirik lagu yang tersedia tertulis kat atas ni ? Macam mane ade ke makne tersiratnya ? Nak tau dari mane alkisah lirik ni ? Lirik nie sebenarnya sy amik dari cerita korea musical iaitu HEARTSTRING OST. Pelakon utama siapa lagi kan kalau bukan Jung Yong Hwa , vokalis CN BLUE dan Park Shin Hye. Nak diringkaskan ceritanye, drama ni menceritakan tentang seorang lelaki dan perempuan yang sebenarnya tak sedar yang mereka ni dah terpaut sejak pertemuan pertama mereka di dalam bus dan di rumah api. Yela , yang lelaki tu tak sedar pun yang dia tu dah jatuh suka dengan perempuan tu. Tambah-tambah lagi scene masa dia sengaja ''snap gambar'' perempuan tu secara curi-curi.



            




     Apa yang menarik..cerita ni banyak sangat kebetulan yang mereka sendiri pon tak tau. First, masa  roda beg perempuan tu tercabut waktu nak naik bus. Kebetulan kedua, masa perempuan tu singgah rumah api. Kebetulan ketiga, mereka ditempatkan dalam satu class. Macam-macam. Endingnya, lelaki ni terjumpa gambar yang dia ''snap'' tu dalam meja. Masa tgh belek2 gambar2 tu dia terjumpa pic perempuan  tu sewaktu fia snap dekat rumah api. Then, lepas tu lelaki tu naik bus sama macam pertemuan pertama mereka. Waktu tu, barula perempuan ni perasan yang sebenarnya diorang pberjumpa.Complicated kan ? =D





     Pernah ade sekali tu saya jumpa seorang jejaka ni nak kata hensem tak tau lah. Masa first time meet tu nampak macam hensem. Hehehe. Tapi saya tak pasti betul ke tak sebab sy jumpa dia sekali tu je. Waktu tu kitorang saling jeling-menjeling..ngeh ngeh.. Bak kata orang dari mata turun ke hati..Masa sy pergi tgk barang yang rase best nak beli, kawan sy kata budak pandang sy je. Tapi tak taula kan sebab ape. Tapi hati saya rasa macam tertanya siapakah gerangan orang tu. Tapi tulah soalan yang memang takde jawapan kan ?
Sampai sekarang sy ternanti jugak siapa dia. Yela orang selalu kata kadang2 jodoh ni bermula dengan kebetulan. Kadang2 jodoh ni kita tak perasan. Jodoh tu hadir melalui perselisihan. Tapi tak taula sejauh mane kebenaran tu. Mungkin juga Allah sengaja nak buat pelbagai kebetulan sampai la masa yang dah ditentukan. Sesungguhnya perancangan Allah tu kan tiada seorang hamba boleh tahu. Cuma kita hanya perlu banyak berdoa semoga sesuatu yang baik tu adalah yang terbaik untuk kita. Jadi, bersnagka baiklah pada Allah supaya Allah sentiasa memberikan sesuatu yang baik buat kita. Okeyla, setakat ni je yang dapat saya sampaikan dan saya harap awak semua dapat sesuatu dari cerita walaupun mmg tak banyak. Renung-renungkan dan selamat beramal kawan. Assalamualaikum ~!!  \(^.^)/


# manala tau Allah  berikan satu kebetulan untuk saya jumpa dia lag..hehehe (hopeless).. saya nak dedikasikan lagu YOU'VE FALLEN FOR ME dr Yong Hwa ..stay tune !



Tuesday, 20 August 2013

Aku, aku, Aku..dan Bandar Seri Iskandar

WINTER 02

     Aneoseyo ! Hari ni dah masuk bulan 3 saya berpraktikal di Pejabat Kesihatan Derah Perak Tengah. Selama 3 bulan ni macam-macam pengalaman saya berpraktikal. Banyak perkara yg bukan senang nak jangka berlaku. Dapat housemate baru. Dapat jumpa staffs baru. Dapat jumpa 'Awek2 CUN' . Dapat jumpa 'Mat2 HENSEM' . Terutama student Uitm Seri Iskandar. Kan ramai designer2 arkitek2 kat sini. Mana la tau boleh usha buat calon. Haha. Semua ade pelbagai ragam yg kadang-kadang kita sendiri pun sukar nak faham and nak expect. Lumrah hidup memang macam tu. Selagi kita masih bernafas di bumi Allah ni, sesi pembelajaran kita takkan habis sampai kita meninggal (bak kata-kata staff pejabat, PPKP Azalan ) . Belajar memahami orang. Belajar untuk memenuhi kehendak orang. Belajar menjadi leader. WOW ! bulan ni saya in-charge jadi leader. Nasibla deme dapat ketua mcm ni. Ha! dah keluar dah loghat peraknye ! :)
Jadi ketua bukan mudah. Nak handle org bwh supaya ikut jalan yg lurus. Hehe. Kalau boleh biarlah kita handle mereka semampu yg boleh dan seikhlas mungkin. Sebenarnya hanya Allah je tahu apa yg kita rasa. Kalau boleh jangan mengeluh. Sesuatu yg baik akan dibalas baik. Yakinlah dgn Allah. Ha, tu baru briefing je..hehe. Setakat tu je yg boleh saya cerita pada deme semua. Jangan risau lpas ni byk sambungan. Cerita hari ni hanya sekadar titipan (Sebenarnya mmg sengaja nak show off sket perasaan ). Heee. Salam semua.



Wednesday, 12 September 2012

Buku 555 Baru !

                             



WINTER 01

Salam.. hari ni bermula la kehidupan baru saya sebagai blogger... saya akan tukar nama blogger saya kepada ''SEASON DIARI LIFE AKU '' tak tahu lah kenapa saya nak ubah..mungkin terasa post2 saya sebelum ni kurang matang sket..maksudnya saya rasa penceritaannya mcm keanak-anakan sket..so start sekarang saya akn mula cerita baru dan tutup cerita lama..sekarang saya akan ceritakan semua pengalaman hidup saya dalam '' DIARI LIFE AKU ''..Selepas ni saya akan cerita setiap inci kisah yang berlaku dalam hidup saya..perjalanan hidup saya sebagai remaja yang sedang berusaha menjadi seorang yang matang..Adoyai..Boleh percaya ka ?/ takpe kite kene berusaha sampai dapat ..jadi selepas ni blog saya akan bertemakan diari..okeyla sampai sini saja la saya nak type...'' SEMOGA ANDA DAPAT BALASAN YANG BAIK '' -joo yoo rin :D


       

n